شرکت توسعه برق و انرژی سپهر(سهامی عام)

دولت از اعلام قیمت بالای برق می ترسد

تاریخ درج خبر: 27 بهمن ماه سال 1398

اصلاح تعرفه برق مدت‌هاست در دستور کار دولت قرار گرفته است، اما هنوز اجرای این طرح در ابهام قرار دارد، تا جایی که پرمصرف‌ها همچنان پرمصرف‌تر شده‌اند و سایر مصرف کنندگانی که با الگوی مصرف برق آشنا هستند، تاوان اقلیت‌ها را می‌پردازند و این بی توجهی به عدم اصلاح تعرفه برق، ضربه‌های زیادی را به صنعت برق کشور وارد ساخته است.

به گزارش برق نیوز، هنوز مشکل خاموشی در تهران برطرف نشده است چراکه به اعتقاد صاحبنظران، ریشه اصلی همه مشکلات در صنعت برق اقتصاد نامتوازن آن است که نیازمند یک اصلاح ساختار جدی است و این اصلاح یارانه‌های پنهان به نوعی ادامه طرح هدفمند کردن یارانه‌های انرژی و غفلت در انجام آن تشدید بی‌عدالتی اجتماعی است. تخصیص یارانه به بخش برق یکی از فرآیند‌هایی است که برخی تحلیلگران و صاحب‌نظران به آن خرده می‌گیرند. به اعتقاد ناظران این روند دستاوردی جز بد مصرف کردن جامعه مشترکان برق ندارد.

بالا بودن هزینه‌ها نسبت به درآمد‌ها معضلی است که تاکنون به صنعت تولید برق خساراتی وارد کرده است، که حاصل این عدم تعادل اقتصادی، بدهکاری گسترده وزارت نیرو و در نتیجه کاهش سرمایه‌گذاری در بخش برق بوده است. عدم تعادل اقتصادی صنعت برق، عدم توسعه ظرفیت تولید و انتقال و در نهایت مدیریت ناصحیح مصرف، موارد اصلی بروز بحران برق است که به طور کامل با یکدیگر در ارتباط است. در شرایط فعلی حتی قیمت انرژی برای مشترکین پرمصرف، همچنان یارانه‌ای است و هر مصرف کننده بیشتر انرژی مصرف کند، یارانه پنهان بیشتری می‌گیرد.

با توجه به اینکه در حدود ۸۰ درصد تعداد مشترکین را مشترکین خانگی تشکیل می‌دهند و از طرف دیگر در تهران بیش از ۴۵ درصد مصرف مربوط به مشترکین خانگی است لذا نهادینه شدن مدیریت مصرف در این بخش جامعه کمک فراوانی به اقتصاد ملی، صنعت برق و اقتصاد خانواده دارد. با استفاده منطقی از انرژی نه تنها شاهد کاهش هزینه‌های مصرف انرژی خود خواهیم بود، بلکه آثار مفیدی همچون کاهش آلودگی محیط زیست و تداوم طول عمر منابع ملی و در نتیجه توسعه اقتصادی کشور را به دنبال خواهد داشت.

اما مطابق قانون هدفمند کردن یارانه ها، برای برآورد میزان یارانه پرداختی به خانوار‌های مختلف، قیمت تمام‌شده برق با احتساب هزینه سوخت در نظر گرفته شده است. از اینرو، محاسبات نشان می‎دهد این قیمت در شرایط فعلی در ایران فاصله قیمت تولید از درآمد آن بسیار بالاتر است درنتیجه همچنان هر مصرف کننده‌ای بیشتر مصرف کند از یارانه پنهان انرژی بیشتری بهره‌مند می‌شود. به نظر می‌رسد می‌توان با آزادسازی کامل قیمت انرژی برای مشترکین پرمصرف بخش خانگی از سویی اهداف برنامه ششم توسعه را پیگیری کرد و از سوی دیگر از افزایش قیمت انرژی برای مشترکین کم‌مصرف جلوگیری نمود. تأکید بر حذف یارانه انرژی مشترکین پرمصرف به‌جای تمرکز بر حذف یارانه نقدی اقشار پردرآمد که خطای کمتری دارد، درآمد بیشتری برای دولت کسب می‌کند و همچنین بر کنترل مصرف انرژی اثر مثبت دارد.

منبع: برق نیوز 27بهمن1398

بالا