شرکت توسعه برق و انرژی سپهر(سهامی عام)

وزیر نیرو: ظرفیت تولید برق ۱۲ برابر شده است

تاریخ درج خبر: 18 بهمن ماه سال 1398

وزیر نیرو با اشاره به توسعه یافتگی کشور در تولید انرژی‌های تجدیدپذیر گفت: ظرفیت تولید برق در کشور نسبت به سال ۵۷ بیش از ۱۲ برابر شده است.

گسترش‌نیوز: رضا اردکانیان پنجشنبه شب با حضور در بخش خبری شبکه دوم سیما درباره وضعیت برق و نیروگاه‌های برق اظهار کرد: ظرفیت نصب شده نیرگاه‌های کشور رو به افزایش است و پیش‌بینی می‌کنیم ظرفیت نصب شده ما به بیش از ۸۸ هزار مگاوات برسد. میزان دسترسی به برق در مناطق مختلف جهان در سال ۲۰۱۹ منتشر شد که براساس آن در قاره افریقا دسترسی مردم در جامعه شهری به برق ۷۹ درصد و در روستاها ۳۵ درصد است و در خاورمیانه در جامعه شهری ۹۸ درصد و در جامعه روستایی ۷۸ درصد است.

وی ادامه داد: در همسایگی ما در کشور هند دسترسی به برق در جامعه شهری دسترسی ۹۸ و روستایی ۸۲ درصد است. در دنیا دسترسی جامعه شهری به برق ۹۶ درصد و در بخش روستایی ۷۹ درصد است اما در ایران جامعه شهری و روستایی ۱۰۰ درصد به برق دسترسی دارند که این رقم از متوسط دنیا بالاتر است و در شرایط سخت و تحریم اقتصادی، ما وقفه‌ای در فعالیت‌های خود نداشتیم.

وزیر نیرو با اشاره به توسعه کشور در بخش نیرو از ابتدای انقلاب تاکنون گفت: در بخش سدسازی سال ۵۷ در کشور ۱۹ سد، در سال ۹۲، ۱۴۴ سد و امسال نیز تعداد سدهای کشور به ۱۸۲ ساخته خواهد شد و پیش‌بینی می‌کنیم این تعداد به ۲۱۴ سد برسد. به ظور متوسط در سال‌های اخیر هرسال ۹ سد ساخته شده است. سد که ساخته می‌شود برای نیاز شرب استفاده می‌شود و با ساخت سد نیاز به تصفیه خانه‌های شهری داریم.

به گفته اردکانی، در سال ۵۷ تعداد تصفیه خانه‌ها ۲۷ عدد، در ابتدای سال ۹۲ این رقم ۱۱۹، در سال ۹۸ تعداد تصفیه خانه‌ها به ۱۵۲ عدد خواهد رسید و پیش‌بینی می‌شود این رقم در سال ۱۴۰۰، به ۱۷۷ برسد.

وی عنوان کرد: در ۸ سال دولت تدبیر و امید، ۵۸ تصفیه خانه آب ساخته و بطور متوسط سالیانه ۷ تصفیه خانه آب به مدار بهره‌برداری رسیده است. همچنین جمع آوری و تصفیه فاضلاب شاخص مهم توسعه یافتگی است و تصفیه فاضلاب‌ها امری مهم است و صنایع رو به رشد ما از از خروجی این تصفیه خانه‌ها استفاده می‌کند.

وزیر نیرو با اشاره به توسعه کشور در احداث تصفیه فاضلاب‌ها تاکید کرد: در ابتدای انقلاب ۴ تصفیه خانه فاضلاب، در سال ۹۲، ۱۶۸ تصفیه خانه فاضلاب فعال بوده و در سال ۹۸، ۲۳۲ تصفیه خانه فاضلاب در کشور فعال خواهد بود. همچنین پیش‌بینی می‌کنیم تعداد تصفیه خانه فاضلاب‌ها تا پایان دولت به ۲۹۴عدد برسد.

اردکانی یادآور شد: جمعیت ما نسبت به ابتدای انقلاب ۲.۳ برابر شده اما ظرفیت تولید برق ما ۱۲ برابر شده است. سدهای کشور ۱۰ برابر و تصفیه خانه‌های کشور ۶ برابر و تصفیه خانه فاضلاب ۵۸ برابر شده است.

وی گفت: بخش خصوصی فعال ما در عرصه صنعت برق فعالیت گسترده‌ای داشته و ۶۰ درصد نیروگاه‌ها غیردولتی است و واگذاری این نیروگاه‌ها برای رد دیون در دوره‌ای مشکلاتی را نیز داشته و تغییر نرخ ارز در قیمت تمام شده برق اثراتی داشته است. ما قیمت‌های تکلیفی را اجرا می‌کنیم و فاصله قابل ملاحظه‌ای بین قیمت تمام شده و تکلیفی دارد و این فاصله فشارش بر دوش وزارت نیرو و دولت است.

وزیر نیرو توضیح داد: بیش از ۲۰ هزار میلیارد تومان به عنوان فاصله قیمت تکلیفی و تمام شده بر اساس قیمت‌های حسابرسی شده از دولت طلب داریم و بخشی از این مطالبان مربوط به بخش خصوصی است و در سه سال اخیر با توجه به ساز و کارهای قانون بودجه و امکان تهاتر برخی بدهی ها، بخشی از بار از دوش بخش خصوصی برداشته شد.

به گفته اردکانی، بطور متوسط در این ۶ سال اخیر، سالانه ۴۰ هزار میلیارد تومان سرمایه‌گذاری در صنعت برق صورت گرفته است ۲۴۰ هزار میلیارد تومان در این بخش سرمایه وارد شده است.

وی افزود: محصولات صنعتی داریم که انرژی بر هستند و صادر می‌شوند و ارز آنها به کشور بر می‌گردد و با نرخ‌های مناسب تبدیل می‌شود لذا اینکه برق این بخش‌ها یارانه‌ای محاسبه شود توجیهی ندارند. محصولاتی که تابع قیمت‌گذاری نیستند مصرف انرژیشان با برق یارانه‌ای توجیهی ندارد.

وزیر نیرو تاکید کرد: تا پایان سال راه‌حل هایی را برای بازپرداخت دیون فعالان بخش خصوصی به‌دست می‌آوریم تا این مسئله را حل کنیم. همچنین صادرات برق به عنوان یک سیاست در انرژی‌های تجدید پذیر فراهم شده تا علاقمندان و کسانی که توانایی دارن تاسیسات انتقال در اختیارشان قرار گیرد.

اردکانی درباره منابع آب کشور نیز گفت: درحال‌حاضر حجم مخازن آب ۵۰ میلیارد متر مکعب است و سدهای کشور بیش از ۵۳ درصد پر هستند. در این بخش ما براساس پیش‌بینی‌های هواشناسی برنامه‌ریزی می‌کنیم. پیش‌بینی‌های ۳ ماهه هواشناسی دستور کار ما قرار می‌گیرد. از مهر تا کنون بارش‌ها بالاتر از پیش‌بینی‌ها بوده است و تا ۱۵ بهمن آمار نشان می‌دهد ما ۵درصد افزایش داشتیم. البته پراکنش این بارش البته متفاوت است و خراسان شمالی، اردبیل، کرمانشاه، کردستان و بخشی از غرب کاهش قابل ملاحظه‌ای نسبت به سال گذشته داشته‌اند.

وی تصریح کرد: هنوز زود است که بخواهیم قضاوت کنیم که برخی استان‌ها مشکل آب خواهند داشت؛ با توجه به اخلاق خوب و همکاری مردم در مصرف و همچنین همراهی بخش صنعتی و کشاورزی اتفاقات خوبی در مصرف افتاد و با کاهش یک درصد مصرف، ۶ درصد مصرف انرژی کاهش می‌یابد.

هم اکنون در بخش گاز مصرف ما ۶۰۰ میلیون متر کعب است و این رقم سال گذشته ۵۲۰ میلیون بوده است.

وزیر نیرو یادآور شد: ما مشکل تولید برق در تاسیسات نداریم و ظرفیت داریم اما آنچه ما را با مشکل روبه‌رو می‌کند کمبود سوخت است. اذر و دی سال گذشته روزانه ۱۰۸ میلیون مترمکعب گاز دریافت کردیم امسال روزانه ۷۳ میلیون دریافتی ما بوده است.

برای رفع این مشکل به سراغ سوخت مایع می‌رویم و این مهم مشکلات عدیده‌ای پیش می‌آورد. سوخت مایع نیز محدود است و برای شرایط اضطراری درنظر گرفته شده و اگر این مصرف ادامه یابد خاموشی منطقه‌ای اجتناب ناپذیر است.

وی درباره خسارات سیل اخیر در برخی استان‌ها نیز توضیح داد: در سیل اخیر ۲۷۲ درصد بارش‌ها در سیستان و بلوچستان رشد داشت و این روند رو به رشد بارندگی در سایر استان‌های شرقی کشور نیز دیده شد. ۵ سد سیستان و بلوچستان پرآب شدند و برای هامون نیز امیدواریم از سیلاب‌های اخیر بهره ببریم؛ در بخش برق ۸۷۷ روستا با قطع برق روبه‌رو شدند که این مشکل رفع شد و در بخش آب نیز در استان‌های مختلف، شهر و روستای متاثر داشتیم.

اردکانی گفت: ۶۷۷ روستا و ۱۲ شهر تحت تاثیر سیل قرار گرفت اما تا دوهفته بعد از حادثه شرایط عادی برقرار شد؛ خسارات را جبران می‌کنیم و امیدواریم بتوانیم برای بخش دیگر خسارات، از منابع پیش‌بینی شده استفاده کنیم. لایروبی رودخانه‌ها را آغاز کردیم و در بودجه ۹۹ عدد خوبی برای این مهم پیش‌بینی شده و ساز و کارهایی نیز برای سرعت دادن به لایروبی و مهندسی رودخانه‌ها درنظر داریم.

بالا